Gør købet af kolonihavehuset til en god investering

Hvis du planlægger at investere i et kolonihavehus med henblik på at tjene penge ved et salg, er der forskellige faktorer, du skal være opmærksom på. Se her, hvordan du gør købet af kolonihavehuset til en god investering.

Der findes forskellige former for kolonihaver, og de har stor indflydelse på, om der er tale om en reel investering eller et køb. De fleste kolonihavegrunde er ejet af kommunen, som du lejer grunden af, hvorfor det i princippet kun er selve huset, du køber. 

Kolonihavegrunden er typisk lejet

Typisk skal huset på grundene vurderes af Kolonihaveforbundet, hvorfor du ikke selv har mulighed for at sætte prisen. Du må nemlig ikke sælge dem dyrere end den pris, huset er vurderet til, hvorfor det ikke er nogen oplagt investeringsmulighed.

Vælger du derimod at købe en kolonihave i en haveforening, der ikke er medlem af Kolonihaveforbundet, men i stedet er privatejet, kan du gøre et godt køb. Der er her mulighed for at tjene penge, når du sælger.

Du kan gøre en god handel på en lejet grund

Når du køber en kolonihave på en lejet grund, kan du stadig godt gøre en god handel, selvom du i princippet ikke må sælge den til mere end vurderingsprisen. Her skal du være opmærksom på, at du udelukkende skal købe et hus, der sælges til en pris, der er lavere end vurderingsprisen.

Hvis du har held med at finde en kolonihave, som sælges til en lavere pris end vurderingsprisen, kan du i mange tilfælde tjene penge på at sælge den igen. Det kræver dog, at du ikke bare køber det første og bedste hus, du falder over. 

Du kan tjene flere penge i en privatejet forening

Hvis du vælger en andelsforening, der fungerer ved, at du køber en andel i foreningen, som svarer til prisen på din grund, kan du i mange tilfælde lave en god investering. Hvis ikke foreningen er medlem af Kolonihaveforbundet, kan du nemlig selv sætte prisen, som afhænger af udbud og efterspørgsel.

I modsætning til et almindeligt kolonihavehus, hvor foreningen, som grunden er beliggende på, er medlem af Kolonihaveforbundet, kan du tjene penge på at istandsætte kolonihavehuset. Det betyder, at du kan sælge det for en højere pris, end den du har givet for selve renoveringen. Det må du ikke, hvis du ejer et kolonihavehus i en kolonihaveforening, hvor havelodderne lejes af kommunen. Her tager vurderingsprisen nemlig udelukkende udgangspunkt i de materialer, du har anvendt til at renovere huset.

Hvis du planlægger at optage et kolonihavelån, bør du undersøge, hvilke udbydere der er, og hvad de hver især kan tilbyde. Lånebetingelserne afhænger af, hvilken finansieringsmodel du vælger, da du har mulighed for at låne til de fleste typer af kolonihavehuse, men dit lån er ikke altid lige så lukrativt, hvis du ikke køber et hus i en privatejet forening.

Samtidig spiller din privatøkonomi en rolle, da du typisk udelukkende har mulighed for at låne til et kolonihavehus, hvis du har sparet penge op i forvejen. Tag en snak med din egen bank, hvis du vil vide mere om, hvilke muligheder du har for at finansiere det ønskede kolonihavehus.